Ενημερωτική ημερίδα της Πράξης «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα της Πράξης «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» (MIS 5047101) (ΜΥΘΟΤΟΠΙΑ) που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στις 11/3/2023.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Παρουσίαση του έργου “ARENA” στην ψηφιακή εκδήλωση “Ημέρες δράσης. Υπολογιστικές Επιστήμες, Τεχνολογίες Δεδομένων και Αλληλεπίδρασης, Ευφυή Βιομηχανικά Συστήματα” του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” (23-24-25 Ιουνίου 2021)

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει σε ένα διαδικτυακό τριήμερο παρουσιάσεων και δημιουργικού διαλόγου, γύρω από τα αποτελέσματα έργων της Πρόσκλησης 031 του ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020, «Δράση στρατηγικής ανάπτυξης ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων», 23 έως και 25 Ιουνίου 2021. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των έργων της παραπάνω πρόσκλησης που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς από τους Ερευνητές και τους επιστημονικούς συνεργάτες και των τριών Ινστιτούτων του ΕΚ «Αθηνά» (Ινστιτούτο Επεξεργασίας ΛόγουΙνστιτούτο Βιομηχανικών ΣυστημάτωνΙνστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, θα παρουσιαστουν την Πέμπτη 24/6 τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου ARENA: Archaeological REsearch in the North Aegean «Η Αρχαιολογία της Αιγαιακής Θράκης». Το πρόγραμμα της παρουσίασης θα διαμορφωθεί ως εξής:

15:00-15:15Το ερευνητικό έργο ARENA – Δ. Τσιαφάκη
15:15-15:30Η αρχαιολογική έρευνα και το έργο ARENA – Γ. Μούρθος
15:30-15:45ARENA: το θεωρητικό πλαίσιο μίας ψηφιακής αρχαιοεκπαιδευτικής προσέγγισης – Β. Ευαγγελίδης 
15:45-16:00ARENA, από την έρευνα στην εκπαίδευση: προτάσεις αξιοποίησης – Ν. Μιχαηλίδου, Γ. Μούρθος
16:00-16:15Ερωτήσεις – Συζήτηση
16:15-17:15Πάνελ: Η αρχαιολογική έρευνα στην Αιγαιακή Θράκη: διασύνδεση και επικοινωνία της με το κοινό (συντονισμός: Δ. Τσιαφάκη)
Ξ. Αϊτατόγλου, Αρχαιολόγος στην ΕΦΑ Έβρου στο τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με εμπειρία στον σχεδιασμό και την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων 
Έ. Ανδρεάδου, Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια, Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ 
Ά. Αφεντουλίδου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 
Α. Γαϊτάνου, Ξεναγός, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος  
Ν. Δαλακούρα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης 
Ζ. Μιλτσακάκη, Αρχαιολόγος στο Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, κάτοχος αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. 
Ν. Μιχαηλίδου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος-Ξεναγός, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά 
Δ. Σκουλαρίκη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης 
17:15-18:00Συζήτηση – Συμπεράσματα

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, αλλά είναι απαραίτητη η εγγραφή. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και το αναλυτικό πρόγραμμα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Εργαστήριο ‘Heritage Education in the context of schools, museums and archaeological sites’, 14-18/2021

Οι Ερευνήτριες του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη και Νατάσα Μιχαηλίδου θα συμμετέχουν με ομιλία στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαστήριο που διοργανώνει ο καθηγητής ΤΑΜ-ΔΠΘ κ. Νικόλαος Λιανός, με τίτλο «Heritage Education in the context of schools, museums and archaeological sites», από τις 14 έως τις 18 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, «ReHeEd: Reframing Heritage Education”. Ο τίτλος της παρουσίασής τους είναι “Communicating the Archaeological REsearch in the North Aegean to schools through the ARENA project”.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Ομιλία για την ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι

Στο πλαίσιο της τριήμερης εκδήλωσης για την παρουσίαση του Ερευνητικού Έργου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ οι συνδιευθύντριες της ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι, Μανακίδου Ελένη, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, και Τσιαφάκη Δέσποινα, Διευθύντρια Ερευνών στο Ερευν. Κέντρο “Αθηνά”, θα πραγματοποιήσουν την ομιλία “Όψεις εμπορίου και παραγωγής στο Καραμπουρνάκι” το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, 11.30 π.μ. Περισσότερες πληροφοορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Παρουσίαση ARENA στο ΔΠΘ, 26/2/2021

Στο πλαίσιο του μαθήματος “Αττική Κεραμική” που διδάσκει η κα. Αμαλία Αβραμίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσιάστηκε στους φοιτητές, από τους συνεργαζόμενους ερευνητές του Ε.Κ. “Αθηνά” Ν. Μιχαηλίδου και Γ. Μούρθο, το ερευνητικό έργο ARENA και η δυνατότητα αξιοποίησής του για ερευνητικούς σκοπούς.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε